eTwinning Chefs - orzechowa lekcja i świąteczne ciasteczka

W ramach projektu "eTwinning Chefs" uczymy się jak się zdrowo odżywiać, tworzymy wspólną książkę kucharskę i  uczymy się przyrządzania prostych dań. Przed świętami przyszła kolej na orzechy i ciasteczka. 
Orzechy. 
Kiedyś ozdabiano nimi choinki, ale lepiej je jeść, po prostu. Pani Rosińska, dietetyczka ( prywatnie mama Oliwiera), przekazała "Świetliczakom" wiele ciekawych informacji na temat pochodzenia orzechów i ich wartości odżywczych. Rozmawiała także z dziećmi o potrawach wigilijnych i radziła jak uniknąć przejedzenia. Dziękujemy za tę lekcję !
Dzieci mogły także spróbować swoich sił w rozłupywaniu orzechów.
Na szczęście nie było wśród nich Krakatuka, czyli magicznego orzecha, o którym wspomina autor opowieści "Dziadek do orzechów".  
Przy okazji zbadaliśmy jak skonstruowane są różne rodzaje dziadków do orzechów. 






Ciasteczka wykonaliśmy zainspirowani przepisem od Aliye EROL, ze szkoły Kemalpaşa Primary School w Amasya/Gümüşhacıköy - Turcja, który został zamieszczony w tworzonej wspólnie kiążce kucharskiej.







  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz